Home » Zo herken je faalangst bij jouw kind

Zo herken je faalangst bij jouw kind

Gepubliceerd op 11 januari 2019 09:14

Je vermoedt dat jouw zoon of dochter kampt met faalangst. Bij elke toets of presentatie duikt je kind het liefste onder. Maar je twijfelt: misschien is het een fase en waait het wel weer over. Waar herken je de angst om te falen nu eigenlijk aan? Daarover meer in dit artikel.

Help, een toets!

Het is zover: het proefwerk waar je dochter al weken huizenhoog tegenop ziet. Ze heeft goed geleerd, maar sleept zichzelf met buikpijn naar school toe. Zodra de toets begint, breekt het zweet haar uit. Gedachten als 'ik kan het niet' of 'ik krijg het nooit op tijd af' schieten door haar hoofd. Thuis vertelt ze jou dat ze de helft van de stof ineens kwijt was. Dit is de typische black-out die ontstaat door te hoge aanmaak van adrenaline en een teken van (cognitieve) faalangst. Een aantal weken later krijgt ze haar cijfer terug en denkt ze: dit had ik beter gekund. Het getob over hoe het verder zal gaan op school neemt toe. 

Presentatiestress

Veel faalangstige jongeren zijn daarnaast bang om voor klas te staan. Sterker nog, ze zakken liever door de grond dan dat ze een spreekbeurt houden. Voor mij herkenbaar. Ik was er een ster in om elke presentatie vakkundig te ontduiken of in het ergste geval dan maar samen te doen met een klasgenoot. Welke negatieve gedachten je bij deze variant van sociale faalangst hebt, verschilt per persoon. Je hebt twijfels over de inhoud, over de manier waarop je presenteert en/of over wat anderen van je zullen vinden. Goed nieuws: presenteren kun je leren! Ik ben er het levende bewijs van.

Perfectionisme

Is jouw zoon zowel doordeweeks na school als in het weekend urenlang met zijn huiswerk bezig? Zie je bij klasgenoten dat dit echt een stuk minder is? Er kan bij hem sprake zijn van verborgen faalangst. Hij legt de lat dusdanig hoog voor zichzelf, dat hij teveel spanning ervaart maar de schoolresultaten nog wel goed zijn. Een echte perfectionist dus die zichzelf niet toestaat om fouten te maken. 

Meer informatie

Alleen door met je kind in gesprek te blijven, kom je erachter welke negatieve gedachten er bij hem of haar leven. Want juist die gedachten bepalen het gedrag. Heb je een vraag naar aanleiding van deze blog, stuur mij dan een e-mail of WhatsApp-bericht.


«   »