Home » Blog » Drie dingen die je moet weten over uitstelgedrag

Drie dingen die je moet weten over uitstelgedrag

Gepubliceerd op 7 december 2018 10:18

Druk ervaren is niet prettig en onprettige gevoelens vermijden we liever. Stelt jouw kind het lezen van een boek, het maken van huiswerk of het voorbereiden op een toets vaak uit? Dit is typisch uitstelgedrag dat veel voorkomt bij kinderen met faalangst. Drie dingen die je hier als ouder over moet weten.

1. Het verschil tussen luiheid en angst

Als kinderen schoolwerk uitstellen en de kop in het zand steken, interpreteren we dit veelal als luiheid. Dat is echter iets heel anders en betekent: geen zin hebben in inspanning. Bij faalangst gaat het erom dat je het gevoel van druk niet aankunt. Het kind komt in een negatieve spiraal terecht, de druk loopt op en de paniek slaat op den duur toe. Naast het feit dat de tijd om te leren opraakt, blokkeert hij of zij, kelderen de cijfers én het zelfvertrouwen. Het is dus belangrijk om de onderliggende oorzaak van uitstelgedrag te achterhalen.

2. Verwachtingen spelen een rol

Als je iets graag wilt doe je het eerder dan wanneer je iets moet. Je werkt er met meer plezier aan wat een positieve uitwerking heeft op het resultaat. Vaak ervaren kinderen (on)bewust druk van zichzelf, maar ook van belangrijke naasten. Vader, moeder, broer, zus, opa, oma... Dit zorgt voor een te grote aanmaak van adrenaline, stress en blokkades. Tijdens mijn faalangstreductietraining komt de belangrijke vraag 'voor wie doe jij eigenlijk zo je best?' voorbij. De realisatie dat je het voor jezelf en je eigen toekomst doet, is vaak een eye-opener voor kinderen.

3. Zonder planning raak je in de stress

Soms stijgt de hoeveelheid huiswerk je boven het hoofd. Belangrijk is om taken in kleine stappen op te knippen en dit op te schrijven in een (online) agenda. Ik kom veel jongeren tegen die helemaal niets noteren. Dan raakt je hoofd al snel vol kan ik je vertellen. Moet je over twee weken een boek uit hebben van honderd bladzijden? Lees er dan elke dag twintig beloon jezelf daarna met een moment van ontspanning. Dat is een essentieel onderdeel van de planning. Net als jezelf wat ruimte geven voor een verloren (mid)dag. Soms lukken dingen gewoonweg niet meteen of gebeurt er iets onverwachts.

Meer informatie

Wil je meer weten over uitstelgedrag of eens persoonlijk van gedachten wisselen? Stuur mij een e-mail of WhatsApp-berichtje.


«   »