Home » Eerste hulp bij piekeren

Eerste hulp bij piekeren

Gepubliceerd op 15 juni 2018 om 13:38

Gedachten komen en gaan. Maar soms kun je niet meer stoppen met denken en blijven gedachten in je hoofd rondcirkelen: piekeren dus. Je hoofd raakt voller en voller, je ligt 's nachts wakker en zit niet lekker in je vel. Heb jij een kleine piekeraar in huis? Lees dan snel verder.

Wat is de functie?

Elk kind piekert weleens of is soms een tijdje ergens bang voor. Dit hoort nu eenmaal bij de ontwikkeling en is niet direct iets om je zorgen over te maken. Pas wanneer het lang aanhoudt, kan het leiden tot allerlei klachten. Misschien weet je dat jouw kind piekert, maar mogelijk laat hij of zij dit niet aan je merken. Herkenbare lichamelijke signalen van (langdurig) piekeren zijn: hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen en verminderde eetlust. Psychische effecten zijn bijvoorbeeld: concentratieproblemen, het ervaren van schuldgevoelens, angst en moeilijker kunnen relativeren.

Bekijk het positief

Piekeren heeft gelukkig ook een positieve functie. Het kan namelijk aanzetten tot risicomijdend gedrag. Jouw zoon of dochter loopt waarschijnlijk niet in zeven sloten tegelijk door een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een andere fijne bijkomstigheid; hij of zij probeert altijd de beste keuze te maken en plant ongetwijfeld graag vooruit. Allemaal mooie eigenschappen!

Meer informatie

Voor kinderen die vastlopen in hun getob heb ik goed nieuws; er is iets aan te doen! Houd BOEST kindertrainingen vanaf 22 juni nauwlettend in de gaten op Facebook of Instagram en ik bied je eerste hulp bij piekeren. Je krijgt elke vrijdag een leuke en bruikbare antipiekertip voor thuis. Ook een training kan helpen. Wil je hier meer over weten? Neem eens vrijblijvend contact op.


«   »