Home » Blog

Blog


Deze week kwam in het nieuws dat de helft van de 12- tot 16-jarigen zichzelf verslaafd vindt aan sociale media. De zogenoemde 'fear of missing out' zorgt voor veel stress bij jongeren. Lees er meer over in dit artikel.

Fear of missing out 

Kinderen maken al jong gebruik van social media, maar liefst 24% van de 8-jarigen is in het bezit van een eigen telefoon. Veel kinderen voelen de online druk van hun vrienden en klasgenoten en zijn bang om dingen te missen. De Nationale Academie van Media & Maatschappij pleit al jaren voor een nieuw bewustzijn en een betere begeleiding van kinderen, zodat zij meer controle krijgen over hun eigen internetgebruik. 

De gevolgen

Van een officiële diagnose 'social media-verslaving' is nog geen sprake, daarvoor bestaat de smartphone nog tekort en is meer onderzoek nodig. We weten wél dat veelvuldig gebruik kan leiden tot een verstoord slaapritme, een lagere eigenwaarde en angstklachten. Checkt jouw zoon of dochter continu de telefoon, komt hij of zij daardoor in de problemen, ontstaan er steeds vaker ruzies thuis en zie je dat je kind ongelukkiger wordt? Wellicht is er sprake van digitale stress.

Meer informatie

Interesse in tien gratis tips voor thuis voor meer bewustzijn en betere begeleiding of heb je vragen over mijn trainingsaanbod? Stuur eens vrijblijvend een e-mail naar diane@boestkindertrainingen.nl.

Bron: NOS.nl

Lees meer »

Vanaf nu biedt BOEST ook de training Fijn Vrienden aan. Goed nieuws voor ouders met kinderen van 4 tot en met 7 jaar die steeds wat banger worden. Bijvoorbeeld om nieuwe dingen te leren, vragen te stellen in de klas, voor honden of misschien wel om fouten te maken.

  Doel van de cursus

  Het doel van Fijn Vrienden is om jonge kinderen van 4 tot 7 jaar te leren (effectiever) om te gaan met angstige, boze en verdrietige gevoelens. Het versterkt de emotionele veerkracht, stimuleert het zelfvertrouwen en bouwt probleemoplossende vaardigheden op. VRIENDEN is geen toverstaf, maar geeft wel veel handvatten zodat jouw kleuter in de toekomst beter is uitgerust om uitdagingen aan te kunnen.  

  Opbouw van de training

  Het programma bestaat uit 8 sessies van 45 minuten met leuke en kindvriendelijke oefeningen. Door middel van bewegen, tekenen, zingen en verhalen werken we spelenderwijs aan verschillende thema's:

  • aangaan van sociale contacten;
  • het herkennen van eigen gevoelens en die van anderen;
  • ontspanningsoefeningen leren toepassen en afleidende dingen doen om je goed te voelen;
  • het vervangen van negatieve (rode) gedachten door positieve (groene) gedachten;
  • aan de hand van stappenplannen oefenen met moeilijke situaties (exposure);
  • jezelf belonen voor dapper gedrag.

  Wetenschappelijk onderbouwd 

  Fijn Vrienden is een van oorsprong Australisch programma, gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar de preventie en behandeling van angst. Het voorkomt op effectieve wijze angst en depressie bij kinderen en jeugdigen, zo beoordeelde het Nederlands Jeugdinstituut VRIENDEN tot ‘effectieve interventie'. De training wordt door BOEST in aangepaste vorm gebruikt voor individuele toepassing en nadrukkelijk ingezet als preventiemiddel voor kinderen met lichte klachten van spanning en somberheid. 

  Samenwerking met ouders

  Bij aanvang van de training plannen we een ouderbijeenkomst van 1 uur. Je krijgt hierin uitleg over de inhoud van de training en leert hoe je jouw kind kunt ondersteunen bij het toepassen van de oefeningen. Na afloop van de complete cursus stuur ik altijd een beknopt evaluatieverslag per e-mail. 

  Locatie en kosten

  De cursus vindt plaats op een voor jullie geschikt moment en op een plek waar het kind zich veilig voelt, meestal is dat gewoon thuis. Belangrijk is dat ik rustig en één-op-één met hem of haar aan de slag kan. De eerste intake is altijd kosteloos, voor de cursus zelf betaal je € 337,50 en voor het werkboek € 20. De prijzen zijn inclusief btw en ook inclusief reiskosten, mits je in Haarlem woont. 

  Meer informatie

  Neem voor interesse in deze individuele training contact met mij op. Ik ben bereikbaar via diane@boestkindertrainingen.nl of 06-14598457.

  Lees meer »

  Angst is eigenlijk heel gezond. Waarom? Omdat het ons in leven houdt in gevaarlijke situaties. Wanneer kinderen te vaak, te lang, te intens of onnodig bang zijn dan werkt het echter belemmerend. Lees er meer over in mijn blog.

  Functioneel of juist niet

  We spreken van functionele angst als het ons helpt te overleven bij een reële dreiging van gevaar of wanneer het zorgt voor een nuttige stimulans om goed te presteren tijdens een proefwerk of sportwedstrijd. Pas bij afwezigheid van gevaar of een buitenproportionele reactie bij een dreiging is de angst niet-functioneel en werkt het verlammend.

  Wat zijn normale angsten bij kinderen?

  Bij zes- tot twaalfjarigen zijn leeftijdsadequate angsten bijvoorbeeld:

  • bang zijn in het donker, voor onweer, alleen zijn en slapen;
  • piekeren en bezorgdheid over scheiden van ouders, criminaliteit en terrorisme (wordt veel over gepubliceerd in de media);
  • faalangst bij toetsen of andere schoolprestaties;
  • sociale angst; bang zijn om gepest te worden of ergens niet bij te horen.

  Wanneer wijkt angstig gedrag af?

  • Angsten die niet leeftijdsadequaat zijn en lang aanhouden;
  • vastzitten in een bepaalde angst;
  • flauwvallen of hysterisch worden;
  • uitspraken of gedachten als 'iedereen heeft het op mij voorzien';
  • ontwijken van angstvoorwerpen of mensen;
  • weigeren om naar school te gaan;
  • ontkennen van angsten en alle symptomen.

  Herken de signalen

  Bij kinderen die angstig zijn komen een of meer van de volgende signalen veelvuldig voor: piekeren, vermijding, psychosomatische klachten als buikpijn en hoofdpijn, moeite met rusten en in slaap vallen, verlegenheid, sociaal teruggetrokken en perfectionisme. Ook in de schoolsituatie zijn er een aantal zaken die de leerkracht mogelijk opvallen, zoals concentratieproblemen, verslechtering van schoolprestaties of veel bevestiging vragen.

  Wees er op tijd bij

  Herkenbaar bij jouw zoon of dochter? Vroege interventie met behulp van het VRIENDEN-programma vermindert het ontstaan van angst en depressie onder kinderen. De effecten worden zelfs behouden tot zes jaar na deelname. Ik geef de kindertraining van acht tot en met twaalf jaar en start binnenkort met de kleutervariant (vier tot en met zeven jaar). Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek via diane@boestkindertrainingen.nl.

  Lees meer »

  Vanaf heden is BOEST kindertrainingen aangesloten bij Bewust Haarlem. En daar ben ik heel blij mee! Dit is namelijk hét platform voor professionals in de regio met een passie voor duurzaam, gezond en prettig (samen)leven.

  Haarlemmers opgelet!

  Bewust Haarlem is een netwerkclub van meer dan 350 professionals. Deze actieve ondernemers laten je op www.bewusthaarlem.nl zien wie ze zijn en wat ze voor jou kunnen doen op het gebied van persoonlijke groei, duurzaamheid, gezondheid en welzijn. Zo hoef je nooit ver te zoeken als je ergens ondersteuning bij nodig hebt.

  Waarom dit lidmaatschap?

  Ik geloof niet in concurrentie, maar in samenwerking! Ik zie in Bewust Haarlem een waardevol netwerk aan lokale partners om kennis te delen, elkaar te inspireren en waar nodig door te verwijzen als een cliëntvraag het eigen vakgebied overschrijdt. Dat biedt jou en je kind natuurlijk ook alleen maar voordelen.

  Meer informatie

  Bekijk mijn profiel op de website en ontdek in het agendaoverzicht welke activiteiten voor jou als ouder of verzorger interessant zijn. Vragen? Laat een berichtje achter via diane@boestkindertrainingen.nl.

  Lees meer »

  De eerste schoolmaanden zitten erop. Wellicht heb je gemerkt dat jouw kind steeds meer spanning krijgt rondom schooltaken. Dit kan faalangst zijn. Loop op vrijdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur eens binnen tijdens mijn spreekuur in de bibliotheek van Haarlem centrum.

  Wat is faalangst?

  Faalangst houdt in dat je iets wel kunt, maar door negatieve gedachten als 'ik kan het niet' of 'ik mag geen fouten maken' blokkeert. Heel vervelend en het zorgt voor dalende cijfers, minder schoolplezier, piekeren en lichamelijke klachten als hoofdpijn of buikpijn. Gelukkig is er iets aan te doen met behulp van een faalangstreductietraining.

  Tips & trucs

  Van 3 tot en met 24 november ben je elke vrijdag van harte welkom op Gasthuisstraat 32 voor advies, tips en informatie over een cursus op maat. Ik help jullie graag verder, zodat jouw zoon of dochter weer gemotiveerd en blij naar school gaat. Mijn training is uiteraard geen toverstaf, maar geeft een enorme BOEST aan het zelfvertrouwen van kinderen vanaf 10 jaar. 

  Tot snel?

  Als je het prettiger vindt om een persoonlijke afspraak te maken, bel mij dan even op 06-14598457 of stuur een e-mail naar diane@boestkindertrainingen.nl. Het eerste intakegesprek kost je niets.

  Lees meer »