Home » Blog

Blog


Angst is eigenlijk heel gezond. Waarom? Omdat het ons in leven houdt in gevaarlijke situaties. Wanneer kinderen te vaak, te lang, te intens of onnodig bang zijn dan werkt het echter belemmerend. Lees er meer over in mijn blog.

Functioneel of juist niet

We spreken van functionele angst als het ons helpt te overleven bij een reële dreiging van gevaar of wanneer het zorgt voor een nuttige stimulans om goed te presteren tijdens een proefwerk of sportwedstrijd. Pas bij afwezigheid van gevaar of een buitenproportionele reactie bij een dreiging is de angst niet-functioneel en werkt het verlammend.

Wat zijn normale angsten bij kinderen?

Bij zes- tot twaalfjarigen zijn leeftijdsadequate angsten bijvoorbeeld:

 • bang zijn in het donker, voor onweer, alleen zijn en slapen;
 • piekeren en bezorgdheid over scheiden van ouders, criminaliteit en terrorisme (wordt veel over gepubliceerd in de media);
 • faalangst bij toetsen of andere schoolprestaties;
 • sociale angst; bang zijn om gepest te worden of ergens niet bij te horen.

Wanneer wijkt angstig gedrag af?

 • Angsten die niet leeftijdsadequaat zijn en lang aanhouden;
 • vastzitten in een bepaalde angst;
 • flauwvallen of hysterisch worden;
 • uitspraken of gedachten als 'iedereen heeft het op mij voorzien';
 • ontwijken van angstvoorwerpen of mensen;
 • weigeren om naar school te gaan;
 • ontkennen van angsten en alle symptomen.

Herken de signalen

Bij kinderen die angstig zijn komen een of meer van de volgende signalen veelvuldig voor: piekeren, vermijding, psychosomatische klachten als buikpijn en hoofdpijn, moeite met rusten en in slaap vallen, verlegenheid, sociaal teruggetrokken en perfectionisme. Ook in de schoolsituatie zijn er een aantal zaken die de leerkracht mogelijk opvallen, zoals concentratieproblemen, verslechtering van schoolprestaties of veel bevestiging vragen.

Wees er op tijd bij

Herkenbaar bij jouw zoon of dochter? Vroege interventie met behulp van het VRIENDEN-programma vermindert het ontstaan van angst en depressie onder kinderen. De effecten worden zelfs behouden tot zes jaar na deelname. Ik geef de kindertraining van acht tot en met twaalf jaar en start binnenkort met de kleutervariant (vier tot en met zeven jaar). Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek via diane@boestkindertrainingen.nl.

Lees meer »

Vanaf heden is BOEST kindertrainingen aangesloten bij Bewust Haarlem. En daar ben ik heel blij mee! Dit is namelijk hét platform voor professionals in de regio met een passie voor duurzaam, gezond en prettig (samen)leven.

Haarlemmers opgelet!

Bewust Haarlem is een netwerkclub van meer dan 350 professionals. Deze actieve ondernemers laten je op www.bewusthaarlem.nl zien wie ze zijn en wat ze voor jou kunnen doen op het gebied van persoonlijke groei, duurzaamheid, gezondheid en welzijn. Zo hoef je nooit ver te zoeken als je ergens ondersteuning bij nodig hebt.

Waarom dit lidmaatschap?

Ik geloof niet in concurrentie, maar in samenwerking! Ik zie in Bewust Haarlem een waardevol netwerk aan lokale partners om kennis te delen, elkaar te inspireren en waar nodig door te verwijzen als een cliëntvraag het eigen vakgebied overschrijdt. Dat biedt jou en je kind natuurlijk ook alleen maar voordelen.

Meer informatie

Bekijk mijn profiel op de website en ontdek in het agendaoverzicht welke activiteiten voor jou als ouder of verzorger interessant zijn. Vragen? Laat een berichtje achter via diane@boestkindertrainingen.nl.

Lees meer »

De eerste schoolmaanden zitten erop. Wellicht heb je gemerkt dat jouw kind steeds meer spanning krijgt rondom schooltaken. Dit kan faalangst zijn. Loop op vrijdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur eens binnen tijdens mijn spreekuur in de bibliotheek van Haarlem centrum.

Wat is faalangst?

Faalangst houdt in dat je iets wel kunt, maar door negatieve gedachten als 'ik kan het niet' of 'ik mag geen fouten maken' blokkeert. Heel vervelend en het zorgt voor dalende cijfers, minder schoolplezier, piekeren en lichamelijke klachten als hoofdpijn of buikpijn. Gelukkig is er iets aan te doen met behulp van een faalangstreductietraining.

Tips & trucs

Van 3 tot en met 24 november ben je elke vrijdag van harte welkom op Gasthuisstraat 32 voor advies, tips en informatie over een cursus op maat. Ik help jullie graag verder, zodat jouw zoon of dochter weer gemotiveerd en blij naar school gaat. Mijn training is uiteraard geen toverstaf, maar geeft een enorme BOEST aan het zelfvertrouwen van kinderen vanaf 10 jaar. 

Tot snel?

Als je het prettiger vindt om een persoonlijke afspraak te maken, bel mij dan even op 06-14598457 of stuur een e-mail naar diane@boestkindertrainingen.nl. Het eerste intakegesprek kost je niets.

Lees meer »

De nationale Week van de Opvoeding is vandaag van start gegaan. Van 2 tot en met 8 oktober organiseren professionals door het hele land leuke en interessante activiteiten. Ook BOEST doet mee!

Opvoeden... best ingewikkeld

De jaarlijkse Week van de Opvoeding staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Opvoeden is belangrijk, maar soms krijg je met flinke uitdagingen te maken. Benieuwd waar ik jou en je kind bij kan ondersteunen? Ik ontmoet je graag tijdens een van mijn spreekuren op vrijdag 6 oktober. 

Gratis inloopspreekuur bij faalangst

In deze tijd waarin veel van kinderen wordt verwacht, ligt faalangst op de loer. Dit kan schoolresultaten en -plezier sterk verminderen, leiden tot frustratie en allerlei vervelende klachten. Herken je dit bij jouw kind? Kom in de Week van de Opvoeding naar het gratis faalangstspreekuur in de bibliotheek van Haarlem centrum. Tijdstip: 11.00-12.00 uur. Locatie: Gasthuisstraat 32. Lees meer

Gratis digitaal spreekuur bij angstklachten

Angstklachten komen helaas veel voor bij kinderen van de basisschoolleeftijd en preventie is daarom van groot belang. Heeft jouw kind last van spanning rondom schooltaken, thuis of in sociale situaties? Meld je in de Week van de Opvoeding aan voor het gratis digitale spreekuur bij angstklachten. Tijdstip: 14.00-15.30 uur. Locatie: gewoon vanuit huis, via Skype. Informatie en aanmelden

Meer informatie

Voor een persoonlijke afspraak in regio Haarlem sta ik natuurlijk altijd open. Neem contact met mij op via diane@boestkindertrainingen.nl of bel 06-14598457.

Lees meer »

Veel kinderen hebben moeite met het plannen van huiswerk of schrijven zelfs helemaal niets op. Je kunt je voorstellen dat je dan het overzicht kwijtraakt en in de stress schiet. Herken je dit bij jouw zoon of dochter? Boek een BOEST-minitraining!

Klaar is klaar

Plannen is voor veel scholieren een uitdaging. Ze kijken vaak op het laatste moment in hun agenda, waardoor ze huiswerk te laat maken of noteren zelfs niets. Dit levert veel stress op, niet alleen bij (faal)angstige leerlingen. Een goede planning geeft elk kind overzicht en een opgelucht gevoel. Want, af = af! Zo blijft er tijd over voor leuke dingen en natuurlijk om te chillen.

Hoe leer je nu écht plannen?

In de handige minitraining 'Beter plannen, meer zennen!' leg ik jouw zoon of dochter een praktische methode uit om huiswerk, leertaken en ontspanning in te plannen. Hij of zij leert om zelfstandig structuur aan te brengen en neemt na afloop ook nog een superhandige 1blik-schoolagenda mee naar huis. 

Meer informatie 

Deze individuele minitraining is geschikt voor jongeren tussen de 10 en 15 jaar en duurt 1,5 uur. De kosten bedragen € 75 inclusief btw én agenda. In overleg prikken we een datum en kiezen we rustige plek uit in regio Haarlem. Thuis, op school of in de bibliotheek bijvoorbeeld. Maak snel een afspraak via diane@boestkindertrainingen.nl.

Lees meer »